FINA

december 16th, 2014

A FINA Vízilabda Szabályzat FINA_logo

A FINA-t 1908. július 19-én alapították Manchester Hotelben, Londonban az 1908-as
nyári Olimpia idején az belgiumi, brit, dán, finn, francia, német, magyar és svéd Úszó Szövetségek. A FINA jelenleg több eseményt is szervez a vízi sportágak közül mindegyikben, amit felügyelnek.

A 2008. március 27.-i Vízilabda Szabályzatot letöltheti innen:

fina_hun_2008_marc_27

Ízelítőül:

WP 1 JÁTÉKTÉR ÉS SEGÉDESZKÖZÖK

WP 1.1 A rendező szerv felelős a játéktér pontos méreteiért és jelzéseiért, és biztosítania kell, valamennyi előirt eszközt és berendezést.

WP 1.2 A két játékvezető által vezetett mérkőzés játékterének alaprajzát és jelzéseit az alábbi ábra szerint kell kialakítani.

fina

WP 1.3 Az egy játékvezető által vezetett mérkőzés esetén a játékvezető a versenybíróság asztalának oldalán vezeti a mérkőzést, a gólbírók a szemközti oldalon foglalnak helyet.

WP 1.4 A gólvonalak közötti távolság férfi mérkőzéseken nem lehet 20 méternél kisebb és 30 méternél nagyobb. A gólvonalak közötti távolság női mérkőzéseken nem lehet 20 méternél kisebb és 25 méternél nagyobb. A játéktér szélessége nem lehet 10 méternél kisebb és 20 méternél nagyobb. A játéktér határvonala a játéktér mindkét végén a gólvonal mögött 0,30 méter távolságban van.

WP 1.5 FINA események alkalmával a játéktér méretei, a víz mélysége és hőmérséklete és a megvilágítás erőssége meg kell egyezzen az FR 7.2, FR 7.3, FR 7.4 és FR 8.3-ban foglaltakkal.

WP 1.6 A játéktér mindkét oldalán megkülönböztető jelzéseket kell elhelyezni, a következők jelölésére:

(a) fehér jelek gólvonalakon és a felezővonalon;

(b) piros jelek 2 méterre a gólvonalaktól;

(c) sárga jelek 5 méterre a gólvonalaktól;

A játéktér oldalait a gólvonaltól a 2 méteres vonalig piros, 2 méteres vonaltól az 5 méteres vonalig sárga és az 5 méteres vonaltól a

felezővonalig zöld jelzéssel kell ellátni.

WP 1.7 A visszatérési terület jelzésére a versenybíróság asztalával szemközti oldalon a játéktér mindkét végén, a játéktér sarkától 2 méter távolságban egy piros jelet kell elhelyezni.

WP 1.8 A játéktér teljes hosszában, az egyik végétől a másik végéig, elegendő teret kell biztosítani a játékvezetők szabad mozgásához. A gólvonalak mentén a gólbírók számára ugyancsak elegendő teret kell biztosítani.

WP 1.9 A titkár részére külön piros, fehér , kék [MVLSZ: és sárga] zászlókat kell biztosítani, amelyek mérete 0,35 méter X 0,20 méter kell legyen.


Hozzászólások lezárva