Gyöngyösről

június 18th, 2014

Gyöngyös: város Heves megyében. Mátrafüred, Mátraháza, Sástó, valamint Kékestető közigazgatási szempontból a városhoz tartoznak

Fekvése 

terkep

A Mátra kapuja; közúton az M3-as autópályán, a 3-as főúton, illetve a 24-es országúton, vasúton pedig a MÁV 85-ös számú (Vámosgyörk–Gyöngyös) vasútvonalán közelíthető meg.

Története

Honfoglaláskori településként ismert, és a 11. század végére már virágzó gazdasági élet alakult ki. Károly Róbert király 1334-ben várossá nyilvánította Gyöngyöst, elsősorban az észak, észak-keleti irányba kibontakozó borkereskedelemnek köszönhetően. A 15. században letelepedő ferences szerzetesek a várostól kapott védelemért cserében ellátták a lakosok testi-lelki bajainak gyógyítását.

regi

A település 17. századi állapotát híven tükrözi egy útileírás, mely említi a tiszta utcákat, a sok kereskedőt, a bájos lányokat és a „zafírhoz hasonló színű" tüzes, zamatos borokat, melyeket még a törökök is szívesen kóstolgattak. A Rákóczi-szabadságharc idején a városban folytatott tárgyalást a fejedelem a császár követével. A leghíresebb kuruc tábornokot, a pestisben meghalt Vak Bottyánt a ferencesrendi templomban temették el. A templom környékét nemrégiben átépítették, jelentősen megváltoztatva így a térség arculatát. A város 20. századi történelmének szomorú eseménye az 1917 májusában bekövetkezett tűzvész, amely a lakóépületek nagy részét elpusztította. Az újjáépítés során alakult ki a mai harmonikus, egységes városkép. A nevezetes épületeket, templomokat, lakóházakat rangjukhoz méltó módon átépítették.

Látnivalók

muzeum templom viztorony

Mátra Múzeum A 2007-ben felújított Orczy-kastély ad otthon a gyűjteménynek, ahol az egyedülálló mammutcsontváz is található
Mátravasút (Közlekedik: Mátrafüredre és Lajosházára)
Szent Orbán-templom (barokk; 16. századi alapokon)
Szent Bertalan-templom (barokk; 13. századi alapokon)
Szent Bertalan Templom Kincstára (Az épület 1784-ben épült, eredetileg jezsuita gimnáziumi konviktus volt. Itt található Magyarország második legnagyobb katolikus egyházi gyűjteménye.)
– Fő tér, ahol a város címerében található nap, hold, szőlő és farkas szobrokkal ellátott szökőkutak működnek
II. Rákóczi Ferenc ház a Fő tér 2. szám alatt
Herman Lipót festőművész állandó kiálítása valamint 2007-től egyedülálló éremgyűjtemény a Fő tér 10-ben (Grassalkovich ház).
– Mátra Művelődési Központ üvegablaka: Szinte Gábor – Hamvaiból újjáéledő főnixmadár
Kapcsolódó hivatkozások
Gyöngyös város önkormányzati honlapja
Gyöngyös város információs és turisztikai enciklopédiája – Gyöngyös.Info
Gyöngyös a szeporszag.hu -n
Térkép
Gyöngyösi Idegenforgalmi és Turisztikai Egyesület
GDF Gyöngyös Gábor Dénes Főiskola
Gyöngyösi Oktatásért és Kultúráért Alapítvány
Gyöngyös Online – A város napilapja

A Gyöngyösről szóló oldal a Wikipedia alapján készült.


Hozzászólások lezárva